Volg eduard
Volg eduard
Eduard Meiler
Logistiek

Ontwikkelingen in logistiek  


Specialisatie logistiek dienstverleners

In de logistieke sector is steeds meer sprake van vergaande specialisatie: logistiek dienstverleners die zich focussen op een niche in de hightech sector (bijvoorbeeld Pharma), logistiek dienstverleners die een wereldwijd netwerk aanbieden, of die zich richten op de complete keten van bijvoorbeeld mineralen.

Van lange, kwetsbare ketens naar cradle to cradle productie

Logistiek is in onze huidige samenleving essentieel maar kwetsbaar, vooral de complexe supply chains. Als gevolg van een aardbeving in Japan kunnen autofabrieken allover de wereld geen auto’s meer leveren omdat verf niet leverbaar is.  Een uitbarsting van een vulkaan op IJsland creëert een aswolk die het gehele Europese vliegverkeer langdurig lamlegt. De afhankelijkheid voor mobiel dataverkeer en ICT is groot. Zoals een brand in het verbindingscentrum van Vodafone die grote gevolgen had. Aan de andere kant zie je nu dat supermarkten producten van lokale leveranciers in de schappen gaan leggen. Zo kan een doosje aardbeien wel honderd reiskilometer besparen. Ook bij consumenten is een sterke trend voor vers en lokaal geproduceerd al jaren in opmars. Deze trend van minimaliseren van onnodige belasting past zowel in het cradle-to-cradle denken als in logistieke lean-principes.

Invloed van webshops op logistieke sector

Webshops gaan nog meer floreren en echte winkels verdwijnen. Logistieke organisaties  die een totaalpakket bieden zullen de ondernemer volledig ontzorgen. Automatisering en mechanisering in warehousing stijgen evenals schaalvergroting. Op de vloer blijft nog veel werk voor mensen over, maar voor het overgrote deel is dat laaggeschoold.

Innovaties logistiek

Logistieke innovaties als kunststof  pallets, lokale ophaalpunten en drive-through servicepoints zullen doorbreken. Warehouses zonder sluitingstijden en avond/nacht distributie worden dagelijkse praktijk. Op het gebied van logistieke vernieuwing moet nog veel gebeuren. Echt succesvolle innovaties in de logistiek (geen verbetering maar vernieuwing) komen juist tot stand wanneer toekomstvisie, leiderschap en ondernemerschap samenkomen. 


Heeft u advies en/of ondersteuning nodig om uw logistieke organisatie te verbeteren? Bel of mail EdInterim om de mogelijkheden vrijblijvend te bespreken!