Volg eduard
Volg eduard
Eduard Meiler
Over Edinterim

Optimalisatie transport 

Transportondernemers zijn dag in, dag uit bezig om hun transport te optimaliseren. Zij letten op efficiency van de dagelijkse operatie, op inkoop, verkoop, marketing, HR en financiën.  

Slechte betalingsmoraal

Transport is vaak de laatste schakel in de keten, en dat betekent dat de betaling van de transportfactuur ook pas als laatste gebeurt. Een betaling van 90 dagen na ontvangst factuur is niet ongebruikelijk. De salariskosten van werknemers, leasekosten en kosten voor het pand worden daarentegen wel maandelijks afgeschreven. Brandstofkosten zelfs vaak (twee-)wekelijks. Dit geeft een zodanig hoge druk op de geldstroom, dat bij de flinterdunne marges, veel bedrijven al bij een kleine tegenvaller kunnen omvallen.  

Brandstofbesparing

In de dagelijkse operatie wordt door steeds meer bedrijven in het wegtransport gekeken naar  brandstofbesparing. Dit kan gerealiseerd worden via verschillende mogelijkheden, die eigenlijk allemaal ingezet moeten worden;  

  • rijgedrag van de chauffeur (veilig en defensief rijden);

  • zuinig rijden stimuleren / belonen;

  • investeren in top materieel; 

  • controle banden en bandenspanning.

Verwacht u hier weinig van??

Uit onderzoeken blijkt dat chauffeurs met een eigen bedrijf zuiniger rijden dan chauffeurs in loondienst. Waar zou dat nu aan liggen….

Juiste inzet ICT

In veel transportorganisaties kan nog een grote kostenbesparingsslag gemaakt worden door juiste inzet van ICT mogelijkheden. Dit biedt meer, snellere en meer gedetailleerde informatie over de dagelijkse operatie van uw bedrijf. Met optimale ICT middelen heeft u scherp inzicht in de prestaties van uw (directe) medewerkers. Administratieve processen zullen dan ook sneller en efficiënter worden, zodat u kunt besparen op de inzet van indirecte medewerkers. En als u sneller kunt factureren, dan scheelt dat rentederving en risico’s. 
 

CAO Transport en strategisch HR beleid

In tijden van personele krapte worden medewerkers soms hoger ingeschaald (CAO) dan nodig is. Ook gaan medewerkers soms ander, minder belastend en deskundig werk verrichten. EdInterim adviseert u dan de functie te evalueren en aan te passen op de CAO schaal. Dit levert niet direct minder kosten op, maar zorgt wel voor een arbeidskosten temperend effect op termijn. Overigens zullen de tijden van krapte op de chauffeursmarkt  op termijn waarschijnlijk weer gaan ontstaan. U kunt uw organisatie zó inrichten dat u uw medewerkers nu geen dure overuren hoeft laten te maken. De voordelen zijn dat u niemand hoeft te ontslaan (de kennis blijft binnen uw bedrijf) en bij opleving van de economie kunt u snel en soepel opschakelen. Dit noemen we strategisch HR beleid.  

Schadepreventie transport

Actieve schadepreventie is ook onderdeel van uw optimalisatie. Niet alleen zorgen schades voor onnodig hoge verzekeringspremies, het is ook nadelig voor uw klanten, uw PR, uw verzuimcijfers en uw operatie. Meer aandacht voor schade en de kosten voor schade betaalt zicht dubbel en dwars terug. Ook hier geldt dat een dubbele aanpak (voorlichting en beloning) het beste werkt.


Wilt u ook uw transportorganisatie optimaliseren en de efficiency verhogen? Heeft u daarbij ondersteuning nodig? Bel of mail EdInterim om de mogelijkheden vrijblijvend te bespreken!