Volg eduard
Volg eduard
Eduard Meiler
Over Edinterim

Ontwikkelingen in transport 


Werken als paarden, verdienen als ezels. Het is onbegrijpelijk, maar voor minimaal 80% van de vervoerders in Nederland is dit van toepassing.  De bovenste 20% die wel voldoende rendement halen zijn voornamelijk díe ondernemers die continu nieuwe mogelijkheden zien, niches ontwikkelen en (langdurige) samenwerking zoeken. Daarnaast kan schaalgrootte ook een factor zijn. Traditioneel is de transportsector een branche waarin het motto “Niet lullen maar poetsen!” in de praktijk wordt gehuldigd. Jammer, want je kan beter slimmer werken dan harder werken. Of toch op zijn minst een combinatie van deze twee: harder en slimmer werken.  

Transport: risicovolle business

Ondernemen in transport is niet eenvoudig, en ook een risicovolle onderneming:

  • eisen t.a.v. wagenpark en de kosten ervan

  • ICT is belangrijk deel van de bedrijfsvoering (planningssoftware, boordcomputers, smartphones, etc)
     
  • regelmatig bijscholing chauffeurs 

  • hoge verzuimpercentages (door aard van het werk & vergrijzing)  

Concurrentie in transport

Tegelijk is er sprake van een enorme concurrentie. In de huidige economische situatie wordt het spel hard gespeeld en worden tarieven afgegeven die voor de klant (in het eerste opzicht) heel aantrekkelijk zijn. Contracten voor vervoersovereenkomsten worden vaker niet dan wel gebruikt, de vervoerder is de speelbal van de verladers. Daarbij komt nog de concurrentie uit de voormalige Oostblok landen. Menig vervoerder wenst terug naar de situatie voor de val van de muur.
 

Transport in Nederland

Iedereen die zijn vakbekwaamheidsdiploma heeft, geen strafblad heeft en over een beetje kapitaal beschikt, kan een transportbedrijf beginnen. Er zijn geen gereguleerde vergunningen (meer) voor het starten en uitbreiden van transportbedrijven. Veel goede en bekwame chauffeurs zijn zo ooit als Eigen Rijden begonnen. Maar een goede chauffeur is niet zonder meer een goede ondernemer. Alleen de goede bedrijven konden het hoofd boven water houden en zagen mogelijkheden voor uitbreiding en namen personeel aan. En ook dan blijkt dat niet elke goede ondernemer, ook een goed werkgever is….
Transportondernemers kunnen scherp inkopen en kijken niet op een uurtje meer. Hierdoor en door onroerend goed reserves, hebben velen nog het hoofd boven water gehouden. Het stijgend aantal faillissementen, maakt de ernstige situatie nu duidelijk. 
   

Risico’s voor verladers

Uiteindelijk is deze ontwikkeling ook een probleem voor verladers. Er zal een gebrek aan continuïteit ontstaan. Hun vervoerder kan immers zomaar omvallen en er is niet direct een alternatief. De vergrijzing in het transport is nu even onzichtbaar, maar zal zich bij een klein economisch herstel direct laten zien. Het zal dan een uitdaging worden om goede mensen achter het stuur te krijgen.

Innoveren voor een gezond rendement

Transportondernemers die willen overleven en willen blijven meespelen zullen moeten innoveren. Inspelen op 24/7 dienstverlening, zeer vergaande samenwerking met collega-vervoerders, ontwikkelen van specialismen en het vinden van niches. Daarbij kunnen ze niet zonder aspecten als duurzaam, zuinig, schoon en stil. Uiteindelijk helpt dat alleen maar bij het realiseren van een gezond rendement.   


Heeft u advies en/of ondersteuning nodig om uw transport te verbeteren? Bel of mail EdInterim om de mogelijkheden vrijblijvend te bespreken!